Eet- en drinkproblematiek bij baby’s en jonge kinderen

Wanneer jonge kinderen problemen ervaren bij eten en drinken, kan er preverbale logopedie worden ingezet. Als preverbaal logopedist help ik jonge kinderen (leeftijd circa 0-2 jaar) die problemen hebben bij onder andere het drinken uit de borst, een fles (flesweigeren), een beker, het eten van/met een lepel en het kauwen van eten.

Daarnaast is het behandelen van de beginnende communicatie op jonge leeftijd ook onderdeel van prelogopedie.

Preverbale logopedie vindt vaak aan huis plaats, in jullie eigen vertrouwde omgeving. Niet alleen het kind wordt geholpen, maar ook de ouders of verzorgers van het kind worden ondersteund en gecoacht.

Een preverbaal logopedist kan alleen na verwijzing van een huisarts of kinderarts worden ingeschakeld. De arts kan goed inschatten of de oorzaak van de eet- en drinkproblemen een medische oorzaak heeft. Op www.prelogopedie.nl kun je meer informatie vinden over prelogopedie.

Eet- en drinkproblemen kunnen ook bij kinderen boven de 2 jaar voorkomen. Ook hiervoor kun je de hulp van een logopedist inschakelen. Wij kunnen onder andere helpen bij:

• Kinderen met slikproblematiek
• Kinderen die voedsel weigeren
• Kinderen met risicovol eetgedrag
• Eet- en drinkproblemen bij kinderen met autisme

Eetproblemen worden waar mogelijk multidisciplinair (in samenwerking met een ergotherapeut, fysiotherapeut, diëtist, lactatiekundige) opgepakt.

Neem contact op!